Friss

Szövegírás – Az olvasmányos bemutatkozás fortélyai

Bemutatkozó szöveg írása

Biztosan kitűnő vagy a szakmádban, de az is fontos hogyan mutatkozol be írásban.

Ami a szóbeli kommunikációban jól hangzik, sokszor nem biztos, hogy egy szövegben is szépen mutat.

Az alábbiakban tippeket adunk ahhoz, mit tegyél, hogy honlapodon a bemutatkozó szöveged, tudásod és tapasztalatod értékeit hangsúlyozza, mégpedig úgy, hogy egy érdekfeszítő, egyben kellemes olvasnivaló is legyen az érdeklődők számára.

Hogy szerkeszd meg tartalmilag  a kitűnő bemutatkozó szöveget?

Fontos, hogy már a bemutatkozást is az olvasó szemével tervezd. Ez azt jelenti, hogy ha én csak azt látom a rólad szóló leírásban, hogy milyen iskolákat végeztél, és hol, milyen munkákban szereztél tapasztalatot, akkor nem fogom végigolvasni a szöveget. A felsorolás ugyanis tökéletes egy átlagos szakmai önéletrajzhoz, de az olvasókat ne untassuk egy szimpla adatfelsorolással.

Hagyjam ki a végzettségeim felsorolását, és ne töltsem fel az oklevelem?

Természetesen szerepelhetnek az adatok is  a szövegben, de ezeket úgy célszerű beépíteni a bemutatkozó oldalra, hogy egy külön linkre kattintva tudja ezt megtekinteni az olvasó.

Milyen szöveggel tedd érdekessé magad?

Előző bejegyzésemben már írtam a szöveg stílusának fontosságáról. A bemutatkozásnál szintén fontos, hogy felkeltsük az olvasó érdeklődését. A bemutatkozó szöveggel lerakjuk a bizalom egyik alapkövét az olvasó felé.

Amikor például arról írsz, hogy miért ezt a hivatást választottad, akár egy olyan meghatározó élményt is leírhatsz,  amely érdeklődésed, tanulásod időszakától kezdve a mai napig fontos számodra. Saját példával szemléltetem ezt:  Írói tehetségem már gyermekkoromban megmutatkozott, hisz akkoriban élveztem, hogy kedvenc együtteseim dalainak szövegeit átírtam. Manapság pedig nemcsak marketingszövegeket, különböző tartalmakat, hanem verseket, időnként dalszöveget is írok.

Bemutatkozó szöveg írása - szövegírásEmeld ki a bemutatkozó szövegben a saját egyéniséged,

így az olvasók valójában úgy érzik, mintha mesélnél nekik. A különbség a mese és a bemutatkozásod közt az, hogy te az igazi életed  érdekes epizódjait említed meg az olvasóknak. Fontos, hogy egyéniséged a bemutatkozó szövegben is megjelenjen honlapodon, hiszen az embereknek ezzel is segítesz abban, hogy közelebb kerüljenek hozzád, és valós képet kapjanak rólad.

Igen fontos, hogy igazat írj, hiszen csak így tudsz hiteles lenni hosszútávon.

Hogyan írj a tudásodról?

Egyik alkalommal, interjút készítettem e-mail-ben egy ismerősömmel, aki a szakmájában kitűnő. A vele készült interjú egy ingyenes szaklapban jelent meg, és nemcsak őt, hanem a tevékenységét is bemutattuk. Amikor megkaptam tőle e-mailben a kérdéseimre adott válaszokat, sok olyan hiba volt a szövegben, amely szóbeli kommunikációban jól hangzik, de a szövegben csúnyán mutatott, illetve bizalmatlanság hatását keltette.

Az egyik részben például leírta azt, hogy milyen dolgot nem tud szolgáltatóként nyújtani. Ezt a részt kihúztuk a szövegből, hiszen az olvasókat nem az érdekli, hogy mit nem tudsz, hanem az, hogy mit tudsz nyújtani. Ráadásul, ha olyan dolgokról írsz amit nem tudsz, ez rombolja a bizalmat. Ezen kívül számos stílushiba volt a válaszaiban, amelyeket átfogalmaztam.

Leírhatod azt is, hogy mi az amit nem vállalsz, de a honlapod bemutatkozó szövegében inkább a tudásod, tapasztalatod, készségeid, sikereid, eredményeid hangsúlyozd ki. Az eredményeket és a tapasztalatod pedig szükséges alátámasztanod, amelyet a honlapod egy másik menüjében megtehetsz részletesebben.

Sokan elkövetik azt a hibát is, hogy a bemutatkozó szöveget is túl szakmai nyelven írják. Ez nem szerencsés, hiszen a bemutatkozásnál téged szeretne megismerni az olvasó.

A bemutatkozó szövegnek a bizalomkeltésen kívül ez is a célja: bemutatkozó oldalad végére betehetsz a blogodra mutató linket, amelyen keresztül alátámasztod szakmai hozzáértésed, és/vagy hírlevélre való feliratkozásra is buzdíthatod az olvasót.

Az is fontos, hogy a titulusod sem legyen túl rámenős.

Némely honlapon úgy írja alá a szolgáltató a titulusát, hogy pld.. X.Y. a te fodrászod. Számomra ez túl direkt és erőszakos titulus. Megmondom őszintén, nálam ez egyből ellenállásba ütközött, mert azt gondoltam: nem vagy a fodrászom, és nem is leszel. A következő pillanatban már el is kattintottam.

Ami pedig nemcsak a bemutatkozó szövegedben, hanem az egész honlapodon, blogodban, és mindenféle marketingszövegben kulcsfontosságú az a tökéletes helyesírás. Természetesen fontos itt is, hogyan tudod weboldalad bemutatkozó szövegében a megfelelő kulcsszavakat szépen elhelyezni.

Összefoglalva, az alábbiak szükségesek a kitűnő bemutatkozó szöveghez:

 • Válaszd ki milyen stílusban szeretnél bemutatkozni.
 • Mesélj érdekesen, és emberközelien magadról.
 • Hangsúlyozd ki tudásod, tapasztalatod, képességeid.
 • Figyelj a helyesírásra és a kulcsszavakra.

Tudsz magadról jól sztorizni szóban, de nem tudod jól leírni a rólad szóló bemutatkozó szöveget? Semmi baj, nekünk megvan a tudásunk és képességünk, hogy kitűnő és érdekes megfogalmazással bemutassunk téged.

Fordulj hozzánk bizalommal, mesélj nekünk magadról. A honlapodon mi érdekesen és olvasmányosan tálaljuk a rólad szóló információkat olvasóidnak.

(Írta: Kabany Csilla, újságíró, szövegíró)

1 Comment on Szövegírás – Az olvasmányos bemutatkozás fortélyai

 1. Kedves Groteszk Kreatív Blog!
  Köszönöm ezt a nagyszerű cikket, mellyel el tudtam kezdeni a bemutatkozó szövegemet. Már egy jó hónapja szeretném elkészíteni, és most tessék, akkora ihletet merítettem a cikkből, hogy 1 óra alatt befejeztem! Azonban kérlek pillants rá, hogy így megfelelne-e egy személyi edző weboldalra, melyet nemsokára indítok.
  Előre is nagyon köszönöm!
  Tehát a szöveg:
  Az én történetem:
  A sportban való tehetségem már gyermekkoromban megmutatkozott, akkoriban élveztem, hogy rendszerint sulis órák helyett futó és atlétika versenyekre járhattam. Visszaérve az iskolába, pedig minden suli gyűlésen minket, sportolókat kitüntettek, és jó alaposan körbedicsértek, ajándékokat adtak. Aztán beiratkoztam táncolni, mazsorett lettem, és fesztiválokra jártam. Megtanultam a csapatszellem lényegét, és hogy milyen elérni közösen egy kitűzött célt. Tehát a sport összefüggött nálam azzal a fogalommal, hogy „ajándék a testemnek-lelkemnek”. Hát ki utasítaná ezt vissza? –Én sem 😉 Ha volt egy kis szabadidőm, futottam, táncoltam, mozogtam.
  A pályaválasztáskor nem is dönthettem másképp, csakis a sport irányba! Megszereztem a testépítő szakedzői diplomám az IFBB – nél, valamint fitnesz-wellness instruktor lettem. Jó tanulmányomnak és szorgalmamnak köszönhetően fel is vettek rögtön csoportos óraadónak a sport 11-be.
  Megismerkedtem a konditermi edzéssel, és a szerelmese lettem, olyannyira, hogy felkészültem életem első bikini fitnesz versenyére és láss csodát a dobogó legfelső fokára állhattam. Abban a szezonban még 3x, így képviselhettem Magyarországot a Dominikai Masters & Junior Világbajnokságon, és Superbody győztes lettem a kategóriámban. Eszméletlen érzés volt. Szinte lebegtem. Tiszta rózsaszín köd! Nem hagytam abba, következett a tavaszi szezon, ahol már Magyar Kupa győztes lettem, kijutottam ezáltal a Spanyol Európa Bajnokságra. Nem kis akarat, kitartás, hit és jellemfejlődés kellett ehhez, sokszor a padlón voltam, de a motivációm vitt tovább és visz tovább most is.
  Manapság a sportolást már nem az ajándékokért és a suliból való lógásért csinálom, hanem sokkal inkább azért, hogy a benne rejlő örömforrást kihasználjam és ezt az érzést át tudjam adni neked. Edzőként, különösen fontos számomra, hogy hozzásegítselek egy egészséges életvitel kialakítására. Megszabadulj testi és lelki korlátaidtól, mint ahogy nekem is sikerült, mert duci kislány voltam, nagyon szerettem enni és mindig is küzdöttem a kilókkal. De azt mondtam, állj, életmódot váltottam, odafigyeltem a táplálkozásra, és tádáámm minden megváltozott, de ehhez meg kellett tanuljam a tiszta étkezés csínját-bínját. Eddigi tapasztalataim nem csak a testemre, de a lelki egyensúlyra is kihatással voltak, így tudtam elérni azt a BALANCE – ot, melyet vendégeimnek is tanítok.
  „Az elme mindent el tud érni, amit csak elképzel, vagy elhisz.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


 • Facebook
 • Google+
 • LinkedIn
 • Flickr
Read previous post:
weboldal szövegírás
Stílusos, érdekes marketing szövegírás?

Hogyan jutunk el a célok kigondolásától, egy jól működő szöveges "úthálózat" kiépítéséig, amivel az olvasót a célhoz vezetjük? Több évtizedes...

Close